Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015


Οι σημερινοί κάτοικοι του Κωνσταντινάτου Σερρών κατάγονται από το χωριό "Κωνσταντινάτοι" της Μικράς Ασίας.

Οι Κωνσταντινάτοι, τουρκικό όνομα Τσατάλ Αγήλ, ήταν από τα εννιά (κατά άλλους δεκαέξι) Πιστικοχώρια, που βρίσκονταν βόρεια της Απολλωνιάδας λίμνης  και πάνω στο δρόμο που ένωνε τα μεγάλα κέντρα της περιοχής, Προύσα και Μιχαλήτσι. Απείχαν δύο με τρεις ώρες (10-15 χιλιόμετρα) με τα πόδια από την παραλιακή Τρίγλια. 


Μέχρι το 1913 υπήρχε ευημερία στο χωριό, το οποίο τη χρονιά εκείνη αριθμούσε ογδόντα οικογένειες. Διέθετε εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, η οποία ήταν χτισμένη στα βορειοδυτικά του χωριού, και διώροφο Σχολείο, το κάτω μέρος του οποίου λειτουργούσε σαν καφενείο.

Στους Κωνσταντινάτους, στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, από το 1900 περίπου και μέχρι την καταστροφή, ιερέας ήταν ο παπα-Θανάσης Παπαδόπουλος, κάτοικος του χωριού και πολύ αγαπητός από τους συγχωριανούς του. Κατοικούσε σε διώροφο σπίτι και η οικογένειά του είχε στην κατοχή της μύλο, στον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής άλεθαν τα γεννήματά τους.

 Η εκκλησία των Κωνσταντινάτων γιόρταζε δύο φορές το χρόνο. Στις 8 Μαΐου και στις 26 Σεπτεμβρίου. Τότε γινόταν μεγάλο πανηγύρι στο οποίο συμμετείχαν πολλοί Έλληνες από τη γύρω περιοχή. 

Την ημέρα του πανηγυριού διεξάγονταν διάφορα αγωνίσματα, όπως λιθοβολία, τρέξιμο, άλμα σε μήκος, ιππασία και κυρίως η πάλη. Στους νικητές των αγωνισμάτων δινόταν σαν έπαθλα τα αφιερώματα που έφερναν οι κάτοικοι στον Άγιο. Συνήθως, μέρος από τα γεννήματά τους, αρνιά, κατσίκια, ακόμα και ταύρους.

Πηγή: Οι Κωνσταντινάτοι, το Κωνσταντινάτο και ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα, Ιωάννης Αθ. Γκόγκος, 2014

  

1 σχόλιο:

  1. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών στα χωριά αυτά κατοίκησαν Τούρκοι από την Μακεδονία. Οι Πιστικοί μετοίκησαν στην Θράκη και στην Μακεδονία, από τα εννέα ( 9 ) χωριά οι Πλαδάτοι κατοίκησαν στο χωριό Λουτρά Φερών του Ν. Εύρου, οι υπόλοιποι προχώρησαν προς την Μακεδονία, μια ομάδα Βουρλάτοι εγκαταστάθηκαν στο χωριό Αδριανή του Ν. Δράμας και οι υπόλοιποι στο χωριό Αναρράχη της Πτολεμαΐδας, οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στο Ν. Σερρών, οι Καμαριωτάτοι στο Καμαρωτό Σιδηροκάστρου Σερρών και κάποιοι στα χωριά Αγία Κυριακή Ν. Κιλκίς, στον Ξεριά Νέστου και στην Πέρνη Καβάλας, οι Κωσταντινάτοι στο χωριό Κωνσταντινάτο Σερρών, οι Βουργαράτοι στα χωριά Βαμβακούσα, Σκούταρι και Πεπονιά Σερρών, οι Κητειανοί στα χωριά Ν. Ζίχνη Σερρών και Κάτω Καμήλα Σερρών, οι Αγινάτοι στο Ψυχικό Σερρών και οι Πριμηκιράτοι σε διάφορα χωριά της πόλεως των Σερρών και στο Ψυχικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή