Κυριακή 30 Ιουλίου 2017



Άγιος Παντελεήμων - "Η Κόκκινη Εκκλησιά"

Μια Βυζαντινή Εκκλησία 1500 ετών στην Καππαδοκία

Η Κόκκινη Εκκλησιά είναι μία από τις παλαιότερες εκκλησίες στις απέραντες πεδιάδες της περιοχής της Καππαδοκίας. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Σε αντίθεση με άλλες εκκλησίες της περιοχής που έχουν χτιστεί από ηφαιστειακά πετρώματα, για την κατασκευή της εκκλησίας χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακές κατασκευαστικές μέθοδοι και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της υψηλής ποιότητας της δεξιοτεχνίας της περιοχής εκείνη την εποχή. Βρίσκεται στη μέση της ερημιάς κοντά στην Καρβάλη, στο Σιβρίχισαρ /SivriHişar /Gelveri.
Φωτογραφία: Mustafa Çelik Mç


Νικομήδεια Μ. Ασίας-το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα

Κοντά στις δυτικές συνοικίες της Νικομήδειας υπήρχε η ορθόδοξη μονή του πολιούχου της πόλης Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα, ο οποίος γεννήθηκε, έδρασε, μαρτύρησε στην ιστορική πόλη της Βιθυνίας.
Στο μοναστήρι,που ανακαινίστηκε το 1858, λειτουργούσε μεγάλη εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη του. Στο υπόγειο υπήρχε κατακόμβη της παλαιοχριστιανικής εποχής καθώς και κοιμητήριο.
Περίπου στα 300 μέτρα από τη μονή βρισκόταν το ελαιόδεντρο στο οποίο είχαν δέσει και αποκεφαλίσει τον Άγιο κατά το μαρτύριό του. Σύμφωνα με την παράδοση, από την πληγή του Παντελεήμονα δεν έτρεξε αίμα αλλά γάλα και το δέντρο της ελιάς, που ήταν ξεραμένο, καρποφόρησε ξαφνικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου